2013. február 15.

Zero Dark Thirty

| | Leave a Comment
Propagandával túlfűtött órák, színes ceruzával túlfirkált modern történelem: Kathryn Bigelow olyan filmet készített, amelyet Amerikai fiai és lányai olyan lelkesedéssel ülnek végig a moziban, mint amilyennel Hitler nézte végig a vásznon a zsidó gyilkolást az Inglorious Basterds végén.



Bigelow közel sem arról híres, mint sok más női rendező. Filmjei általában túlságosan tökösek ahhoz, hogy lelki szemeink előtt a stáb megelevenedésekor egy 61 éves (!) nőt lássunk a rendezői székben. Ezen felül Bigelow mostanság előszeretettel nyúl Amerikával kapcsolatos témákhoz, ennek meg is lett az eredménye, amikor a Bombák Földjén tarolt az Oscar-gálán néhány évvel ezelőtt. A Bin Laden-hajszával kapcsolatos sztori vászonra kreálása nem egy új ötlet, amikor azonban tele volt a sajtó a terrorista halálhírével, immár végérvényesen létjogosultságot nyert a Zero Dark Thirty, illetve a tény, hogy a film története majd egy teljes kört zárjon be.

A gond azonban az, hogy a film nem kevés unalmas pillanattal szolgál. Ugyan az elején látható kihallgatás már-már beszippantana a ZDT légkörébe, de hamar kisiklasz, ugyanis itt kérem kemény 157 percen keresztül mást sem látsz, csak hogy arról pofáznak, merre lehet Bin Laden, hogyan kéne elkapni, amelyeket csak néhány jelenettel sikerül feldobni, illetve azzal, hogy a főszereplő, az akciót vezető Maya (Jessica Chastain) milyen megpróbáltatásokon megy keresztül, amikor feljebbvalói inkább csak hátráltatják őt.

Mindezekkel talán még nem is lenne baj. Persze mi sem szívleljük cseppet sem az Al Kaidát, minket is megrázott a 9/11, de ez a film elsősorban Amerikának készült. Lehetett volna egy sokkal könnyebben emészthetőbb mozit is csinálni, de úgy gondolom szükség volt erre a fajta kivitelezésre ahhoz, hogy egy ennyire részletes, precíz történetmesélést kapjunk. Még akkor is, ha minket, magyar embereket nem igazán kötnek le a látottak, és már alig várjuk a végső leszámolást. Nem tagadom, kemény falat ez a film, az izgalmi faktor csak kevés esetben emelkedik meg valamennyire. A cél nem is egy adrenalinnal túlfűtött mozi készítése volt, csak, hogy az emberekkel tudassák, milyen előzmények vezettek ahhoz, hogy végül Bin Laden kézre kerüljön. És persze az elismerések, mert a nagy Amerika nagyon komálja, ha egy filmben fényesre nyalják a seggüket.

Amit még feltétlenül tudni kell, hogy a ZDT nem tér el a tárgytól. Ugyan két és fél óra, de a szereplőkről szinte semmit nem tudunk meg, talán csak annyit, hogy Jessica Chastain karaktere kizárólag a munkájának él. Apropó, Chastain remekül hozta a sajátos természetű ügynököt. Nem éppen egy kedvelhető figura ugyan, de rendkívül elszánt, célorientált, és semmi más nem érdekli, csak, hogy Bin Laden megfizessen.

És végül...

Mint mondtam, nem egy könnyen emészthető film született, mind a játékidőt, mind a lassan csordogáló kivitelezést tekintve, a kettő együtt pedig... Talán jobb lett volna csak az utolsó fél órát megnézni, magát az akciót. Akiket tényleg nagyon érdekel a téma, az nyugodtan bepróbálhatja, de azért megjegyezném, hogy csak óvatosan. Ugyan nagyon sok helyen éltetik, de nem árt felkészülni lelkiekben. 5/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet