2014. június 9.

Jack Ryan: Árnyékügynök / Jack Ryan: Shadow Recruit [2014]

| | Leave a Comment
Jack Ryan karakterét több filmben láthattuk már (Vadászat a Vörös Októberre, Férfias játékok, Végveszélyben, A rettegés arénája), több színész is alakította (Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck), most viszont láthatjuk, hogy is indult el az ügynök a közel sem veszélytelen pályáján. Vehetjük tehát eredettörténetnek, bár lévén, hogy a filmek nem kapcsolódnak össze, így külön moziként is simán lehet rá tekinteni.




De, hogy a lényegre térjek: a Shadow Recruit megmutatta, hogyan kell egy filmet kismillió akciófilmes és egyéb más klisével telepakolni. A forgatókönyv nem egy agysebészet, többnyire minden kitalálható előre, olyan úton halad, amit már jó párszor kitapostak.

Az Afganisztánban lesérült katona, Jack Ryan (Chris Pine) ajánlatot kap a CIA-től, látszólag nem egy komoly munkakörről van szó, ám amikor először küldik terepre Oroszországba, döbben csak rá, hogy itt bizony nem babra megy a játék, benne van a sűrűjében, röviden: ügynök lett. Ráadásul olyan összeesküvésre bukkan, ami az egész világot fenyegeti.

Ha ez nem lenne elég, itt van még a párkapcsolati szál: a Keira Knightley által alakított barátnő elől eltitkolt munka ad némi konfliktushelyzetet eleinte, mivel a csaj ugye meg van győződve róla, hogy párja csalja őt. Szóval van itt minden, amit már ezerszer láthattunk, és ami egy teljesen közepes mozivá süllyeszti a filmet.


Ugyan a forgatókönyv nem egy nívós darab, de azt el kell ismerni, hogy a rendező Kenneth Branagh azért próbálta valamennyire összeszedetté tenni a filmet. Rendezésileg nincs is vele különösebb probléma, az akciójelenetek, a verekedések rendben vannak, néhol pedig sikerült feszültséget is pumpálni a látottakba.

A színészek pedig... Branagh magára osztotta a fő gonosz szerepét, ami egy nagyon korrekt döntés volt a részéről. Ryan főnöke Kevin Costner, nem egy akkora kulcsfigura a történet szempontjából, sőt, mondhatni elég egydimenziós a karakter, de amit kellett, azt jól előadta. Chris Pine pedig mintha csak a Star Trekből lépett volna át...

Hogy kinek ajánlanám a filmet? Jó kérdés. Ha nagyon kell valami akciófilm, akkor esetleg bepróbálhatod, de ne fűzz hozzá világmegváltó reményeket. Egyszer simán meg lehet nézni, ezt nem tagadom, sokkal jobb, mint mondjuk egy Die Hard 5, bár tény az is, hogy itt nem a nagy robbanásokon és az irreális megoldásokon volt a hangsúly. Mondhatni, inkább történetközpontú a dolog, csak hát közben a sztori meg... Sajnos mehet a levesbe. 5/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet