2009. december 31.

2009 összegzés - Top10

| | 1 comment
Na, eltelt egy év, zárásképp pedig mi sem lenne szebb, mint egy tízes lista az idén látott filmekről.
Előzetesnek pár szóban annyit, hogy mozik szempontjából egy egész jó évet zártunk, tehát voltak kiemelkedő alkotások, de azért mint mindig, akadt jó pár galacsinos összegyúrós, szemétbedobós film is. Persze nem is volt annyira kiemelkedő év, amolyan átlagosnak mondanám. Annyival fejelném meg a dolgot, hogy amíg a 2008-as filmeknél egyre sem tudnám rámondani, hogy „na most ez 10 pont”, addig idén akadt ilyen.

De most lássuk a listát. Nem volt egyszerű, ez tény.

10.
(500) Days of Summer
Egy teljesen jó hangulatot teremtő romantikus vígjáték, amely kissé felrúgja az eddigi hagyományokat az említett műfajban. 500 nap, oda-vissza ugrálás az időben: a fiú szerelmes, a lány nem, és ebből jönnek a gondok. Remek fő és mellékszereplők; megszokott történet, ám cseppet sem megszokott kivitelezéssel, nálam ez teljesen jó filmként szerepel!
9. Moon
Sam Rockwell egy majdnem egyszereplős sci-fi-ben, amely a Holdon játszódik. Ugyanis a jövőben a Föld innen nyeri az energiaforrást, csak ehhez kell valaki, aki 3 évig állomásozik és kőzetet gyűjt. Hősünk egy nap balesetet szenved a holdjáróval, ám később az állomáson ébred, ahol találkozik valakivel, aki hajszálpontos mása önmagának.
Egy teljesen jó sci-fi mozi, igaz, kell egy kis idő, amíg beindul a történet, de összességében egy nagyon jó szórakozást nyújtott.

8.
District 9
Eddig úgy vélem, a legeredetibb idegenes film áll fenn. Szóval az idegenek huszonakárhány éve szálltak alá kis bolygónkra, azóta egy elkülönített rezervátumban élnek. Csak a lakosság épp már unja, amit a garnéláknak nevezett lények művelnek, így ki kell őket lakoltatni a District 9-ből. A balul sikerült kilakoltatás, valamint az ezután következő üldözést mutatja be a film. Cool volt!
7. Zombieland
Ez egy veszett jó próbálkozás volt. Egy újabb zombi produkció, ám most nem láthatunk túl sok élőhalottat, viszont annál több poénnak futunk össze. A Zombieland lényege végülis bemutatja, milyen szabályok érvényesek egy zombi támadás esetén, valamint ráébreszt arra, hogy amikor már rajtad, és pár emberen kívül mindenki élőhalott, akkor is akadnak apró örömök az életben. Jöhet a folytatás!

6. 9
Egy poszt-apokaliptikus animációs fantasy dráma (igen, kb. ez mind egyben) kilenc kisbábúról szól, miután az emberek már mind kihaltak. Ők pedig létezésük értelmét keresik. Közben felveszik a harcot a robotszörnyekkel egy olyan tárgyért, amely képes a lelkeket magáévá tudni.
A Tim Burton által pénzelt produkció veszett jó látvánnyal megspékelt, sötét hangulatú animáció, nyomasztó, mégis zseniális alap zenével. 5. Up! - Fel!
A Pixar eddigi legjobb próbálkozása, de komolyan! Egy nagyon megható film, nem kicsit jóféle látvánnyal, de persze nem kevés akciódúsabb jelenettel és sok poénnal. Az öregúr felesége meghal, a magára maradt magányos, léggömbárus pedig teljesíteni akarja az elhunyt nő gyerekkori álmát: eljutni Paradise Falls-ba, a vízeséshez. Fog hát egy nagy halom léggömböt, amelyet a házához rögzít, és kezdődik az utazás. Ám akad egy potyautas is, egy nagyszájú gyerek személyében is.

4. Másnaposok
Todd Phillips, rendező keze által kikerült vígjáték szerintem az év legviccesebb dobása volt! A többi nevetésre szolgáló szolgáló film eltörpül a Másnaposok mellett. Három cimbora nem emlékszik semmire, a leendő férj pedig sehol, és sajogó fejjel nekiindulnak, kiderítsék, mi is történt az ominózus estén.

3. Avatar
Cameron megcsinálta! Az Avatar egy olyan mozi lett, amelynek a világától képtelenség elszakadni. Legalábbis a moziból kijövet kellett egy kis idő, amíg feldolgoztam, mit is láttam, de úgy körülbelül másnapra már tisztán láttam, és rájöttem, hogy vissza akarok menni Pandorára! Bár a történetet nézve nem mondanám, hogy az egyediségre hajtottak, de a látvány, az effektek és minden, amit látunk és tapasztalunk, az leírhatatlan.

2. Watchmen - Az Őrzők
Az eddigi legsikeresebb képregényből készült film megosztotta a véleményeket, nálam tarolt, nem is kicsit. Először még nem igazán tudtam eldönteni, tetszik-e, vagy sem, de második újranézés után már rabja lettem az Őrzők világának. Ami nem is csoda, hiszen egy nagyon egyedi sztori, majdhogynem reális kép a szuperhősökről.
Miután az Őrzők visszavonultak, egyiküket, az egykori Komédiást valaki meggyilkolja. Összeesküvés lenne az álarcos igazságosztók ellen?

1. Becstelen Brigantyk
Ez pedig az év filmje, és pont! Tarantino elkészítette eddigi – szerintem – legjobb moziját, ehhez nálam kétség sem férhet. A „piti bűnöző a nagy kutya ellen” filmeknek most úgy látszik, vége, helyette második világháború: nácik és zsidók! Kellő komolyság kapta el a rendezőt, amely csak jót tett neki, és a Brigantyk egy eszméletlen jó mozi lett. Biztos sokakat megleptem, hogy bár nagyon rajongok az Avatarért, mégis "csak" harmadik helyen végzett, nem pedig a másodikon. Nálam a Watchmen azért valamivel nagyobb hatást ért el, meg egy fokkal előbbre van nálam a szuperhősös dolog, mint a sci-fi.

Természetesen akadt még nem egy, meg nem kettő film, amely igencsak odatette magát, például a Jack Black féle Kezdet Kezdete. Animációkat tekintve a Zemeckis féle, meganimált Jim Carrey-s Karácsonyi ének is remek volt. Aztán bár a sorozat eddigi leggyengébb láncszeme a Fűrész 6 nálam egész jól szerepelt, még ha a bevételek nem is voltak meggyőzőek, sőt: siralmasak. Na de sebaj. Aztán volt egy elég durvás thriller remake, Az utolsó ház balra szerintem jól el lett találva. Elég rideg film, de pont ettől tökély. Kellemes csalódás volt a Star Trek is, amelyről bár nem született bejegyzés, ki tudja, talán jövőre megejtem azt is, mindenesetre teljesen kellemes kikapcsolódás volt.

A legjobb karakterposzter-sorozattal pedig úgy vélem, hogy a hatodik helyen végzett, 9 című animációs filmet látták el, még pedig: 1, 2, 3-4, 5, 6, 7, 8, és végül 9.

Na tehát ez volt az én éves top 10-es listám, amibe nyugodtan bele lehet kötni, mert hát biztos vannak benn olyan filmek, amelyek az én egyedi ízlésemre utalnak. És persze mindenkinek Boldog Új Évet!

1 megjegyzés:

  1. Azért én beletudnék kötni a listád sorrendjébe :D :P jaah és a Becstelen Brigantyk-ot még végig kell nézetned velem :P(L)

    VálaszTörlés

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet