2010. december 31.

2010 összegzés

| | 2 comments
Nem akarom sokáig nyújtani a tényt, úgyhogy hamar le is rendezem: baromi jó évet zártunk filmek szempontjából. Elkészült a listám, amellyel persze majd biztos lesz, aki nem ért egyet, de hát nem vagyunk egyformák.

Annyit még, hogy szerepelnek 2009-es filmek is, ennek pusztán annyi az oka, hogy csak idén mutatták be nálunk. Szóval magyar bemutató szerinti 2010-es filmekről van szó.



10. Így neveld a sárkányodat (How to train your dragon)
Ennek a teljesen szerethető animációnak feltétlenül helye van a listában, elvégre mennyire jó lett már!

9. The Kids Are All Right
Őszinte leszek: ez a film teljesen az utolsó pillanatban csúszott be, egészen addig a lista piszkozatán a tizedik helyet az A-Team uralta. Mit kell tudni erről a filmről? Egyelőre csak annyit, hogy látni kell. A többit meg majd megírom valamikor.

8. Tolvajok városa (The Town)
Ben Affleck végre megtalálta a helyét, mint rendező. Persze eddig sem volt vele gond, de ezzel a Chuck Hogan regény adaptációval most megmutatta, megy neki ez az akció-dráma koktél.

7. Scott Pilgrim vs. the World
És végül tényleg egy teljesen ütős mozi született, amely valahol a film, a képregény és a videójáték között ingázik. Michael Cera pedig gitározik, szerelmes és bunyózik. Nem az év adrenalin adagja, de őrületes kikapcsolódás.

6. A Feláldozhatók (The Expendables)
Stallonénak sikerült az, amire szerintem minden akció-rajongó vágyott: az öreg rókák legjava egy filmben. Mindezt egy nem éppen csavaros forgatókönyvvel, de nem is az a lényeg, hanem másfél óra alázás, ahogy azt csak Sly tudja.

5. A közösségi háló (Social Network)
Elég szomorú, hogy ennyire el kellett túlozni a dolgokat ahhoz, hogy eladható legyen a film. De attól még Fincher jó munkát végzett, Eisenberg pedig baromi tehetséges.

4. Mary & Max
Erről a filmről igaz, hogy nem írtam, de basszus, ajánlom! Az Oscar-díjas Harvey Krumpet készítőinek hihetetlenül megindító animációja egy kiközösített, ausztrál kislány és egy mentálisan beteg, amerikai férfi levelezéséről. Kötelező darab.

3. Egek ura (Up in the Air)
Pofonegyszerű film, mégis teljesen magával ránt és repülsz te is. Szerintem Clooney akkorát alakít, hogy öröm nézni. Persze megy a drámázás is, meg néhány poén elszórva.

2. Ha/Ver (Kick-Ass)
Nem akarok belemenni a magyar cím és a szereplők magyarra ferdített neveinek vitájába, elég annyit mondanom, hogy aki tisztában van az eredeti dolgokkal, annak nem kell megmagyarázni semmit. Az év legnagyobb adrenalin adagja. Kész.

1. Eredet (Inception)
Végül Nolan rendezése lett a nyerő idén, gondolom ez nem meglepő. Annyira összetett az egész, hogy az valami hihetetlen. Komolyan, vajon a harmadik Batman után mivel rukkol elő Nolan? Ezt a mércét nehéz lesz megütnie.

Továbbá remekül szerepeltek még: Nálam nagyon betalált a Get Him to the Greek, melyet ha néhol nem erőltetnek túlságosan, talán még a listába is bekerült volna. Az idei mindfuck-felelős ezúttal Jared Leto volt és a Mr. Nobody; erre 9 pontot adtam, de úgy éreztem, hogy a kissé nehezen emészthetősége miatt a listából kimarad. Scorsese bácsi a Viharszigettel szintén valahol a tizedik helyezett után nem sokkal maradt le, ráadásul szerintem itt DiCaprio sokkal jobb volt, mint az Eredetben. Természetesen kaptunk egy Vasember 2.-t is, amely nem lett olyan jó, mint az első rész, de öröm volt nézni. Woody Harrelson a Defendor-al alaposan meghatott minket. Kár, hogy nem kapott nagy felhajtást, egyenesen a 990-es DVD-k közé került.

Legjobb sorozat: Walking Dead. Azt hiszem, ez egyértelmű. Nincs még egy ilyen széria, ahol ennyire jól keverik az aprítást a drámai szálakkal.
Legnagyobb koppanás: Alice Csodaországban. Sajnos ezt a filmet nem a Disney égisze alatt kellett volna elkészíteni, és akkor talán még inkább hajaz Burton világára.
Legjobb poszter: 127 Hours.
Legrosszabb film: Hová lettek Morganék?
Legjobb alakítás: Jesse Eisenberg, a Social Network-ben.
Legrosszabb fordítás: Kick-Ass = Ha/Ver. Ezzel annyira mellélőttek, hogy nagyon. És nem csak a címszereplő nevét, hanem úgy körülbelül a fő karaktert elb*szták. A célközönséget így a film tuti nem találta meg, mert ezzel a Ha/Ver dologgal már végképp paródiának néz ki, holott elég összetett és véres film lett.
Legjobb rendező: Akármennyire is "csak" a hatodik helyen végeztek a Feláldozhatók, mindenképp hatalmas respekt Sylvester Stallone-nak, aki összehozta a régi arcokat egy film erejéig.

Azt hiszem, ennyi volna. Volt pár film, amit sajnos nem volt időm megnézni, de majd pótolom. Egyelőre úgy néz ki, a 2011-es év is tartogat pár meglepetést, de azért néhol érezni a bukta-szagot is. Mindenesetre kíváncsian várjuk.

És akkor ezúton kívánok mindenkinek boldog új évet!

2 megjegyzés:

  1. Jó lett az öszegzés ;) bár nálam a sorrend teljesen másh alakult volna :D sőt néhány bele sem került volna :D
    Mary & Max biztos első hely :P (tessék bepótolni és írni róla :D)(L)

    VálaszTörlés

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet